3 motive să citești… cartea Maica Dobrița

3 motive să citești cartea lui Dumitru Iclanzan – „Maica Dobrita: povestire din zbuciumul unei vieti”:
1. este o frumoasă poveste de dragoste;
2. autorul realizează un tablou literar al satului românesc de la începutul secolului XX;
3. sunt adunate aici obiceiuri și tradiții populare din zona Mureș.

Murakami ia la dans cititorul, nu personajele

Cine a citit proza fantastică a lui Mircea Eliade va regăsi atmosfera de lumi paralele și la Murakami. Citind pagină cu pagină, te transpui pas cu pas în universul autorului.

Personajul principal al cărții Dans, Dans, Dans, scrisă de Haruki Murakami – un jurnalist care, la 34 de ani, renuntase la partea lui dintr-o afacere și divortase de curând – a ales să trăiască într-o lume interioară, în care sunt filtrate aspectele vietii, rămânând la suprafată doar ceea ce era cu adevărat semnificativ. Astfel, întâlnirea avută cândva cu prostituata Kiki din Hotelul Delfin revine în memorie și devine importantă o reîntâlnire. Însă vechiul hotel fusese înlocuit cu o cladire nouă și somptuoasă, totuși anumitor personaje – printre care și tinerei de la receptie – li se relevase căi de a ajunge la vechiul hotel.

Hotelul Delfin și Kiki, fascinanta femeie care dispăruse, sunt punctele pe care este construit acest roman – totodată o poveste cu intrigă politistă și o poveste interioară, cu substrat sentimental. Pe măsura desfășurării investigatiei privind disparitia lui Kiki, personajul principal are parte de o evolutie interioară în paralel cu evolutia evenimentelor. Evolutia merge pe mai multe niveluri paralele și este condusă de anumite indicii: întâmplător, merge la cinema și o descoperă în film pe fosta prostituată. Fiecare personaj al cărtii, fiecare scenă a poveștii este un element al evolutiei intrigii, dar și al evolutiei interioare a personajului principal. Investigând traiectoria lui Kiki, dar și noua dimensiune a Hotelului Delfin, evolutia interioară și exterioară duce finalul poveștii într-un punct comun: fata de la receptia noului Hotel Delfin. Ea are legătură cu ambele planuri ale poveștii – are și ea experienta intrării în vechiul hotel, planul ireal, dar și întâlnirea cu personajul cărtii la nivelul noului hotel, planul real, devenind pe parcurs evident că iubirea va limpezi realitatea.

Dincolo de delectarea cititorului cu un roman stufos în informatii și idei de o remarcabilă calitate, citirea acestei cărti poate provoca o autoinvestigare interioară. Urmărind personajele, cititorul are ocazia să își analizeze diferite aspecte ale vietii și să își stabilească propriile priorităti.

Dansul? Stăpânirea pașilor de dans provoacă admiratia privitorilor. Ca într-un dans, cunoscându-se pașii – ”realitatea absolută” -, orice situatie este stăpânită.

 

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul Librăriei CarteR.