Prima pagină

Exprimarea prin scris poate fi o formă de a pune în ordine gândurile, emoțiile, idei cu scop profesional, de a desfășura povești reale sau imaginate, iar categoriile de texte pot fi multe…

Acest site are rostul de a oferi câteva repere care pot fi general valabile, însă de cele mai multe ori o idee are propriul ritm până devine carte și ajunge la cititor, iar autorul va găsi pașii necesari în această experiență cu ajutorul unui editor.

Asociația RoSfera oferă oportunitatea participării la Ateliere de scriere (în cadrul Atelierelor de meșterit bucurii) celor care ar vrea să se exprime în scris (uneori, scrisul poate fi și o foarte bună terapie), care au o idee pentru o carte sau care deja au adunat texte ce pot fi cuprinse în paginile unei cărți. Informații despre etape în viața unei cărți sunt oferite în paginile acestui site sau pe site-ul rosfera.ro, iar dacă doriți îndrumări suplimentare, putem stabili o comunicare directă despre o carte, folosind căile menționate în pagina de contact.

Materialele vizuale și textele sunt realizate la NEGRU PE ALB.

 

Viața cărții… de la idee la cititor

Design de produs pentru carte

Domeniul editorial in Romania a evoluat rapid dupa 1989, s-au editat, probabil, la fel de multe carti ca in tari occidentale, dar nu numarul de carti existente pe piata romaneasca este relevant, nici calitatea tipografica a acestor carti, admirabile fiind majoritatea, ci modul in care este tratata o carte – de la aparitia ideii si pana la ajungerea cartii la cititor. Din pacate, la o observatie atenta a fiecarei etape prin care trece o carte, apare concluzia ca lipsa traditiei in editarea de carte in spatiul romanesc poate crea probleme la toate nivelurile: autor, editor, distribuitor, iar produsul care ajunge la cititor este, deseori, unul cu probleme.

In aceasta sectiune a site-ului este urmarita, pas cu pas, fiecare etapa a realizarii cartii, rezultand un proces similar cu cele din alte domenii care se bazeaza pe criterii ale procesului de design de produs: de la idee la realizarea produsului creativ, apoi la modalitatile in care cititorii vor fi convinsi sa pastreze cartea in bibliotecă (reala sau virtuala).

Pe site-ul www.negrupealb.ro există în format pdf o listă utilă – din GHIDUL AUTORULUI – pentru cei care au intenția de a scrie și a publica o carte.

Pașii/ etapele unei cărți

Etapa autorului

Etapa editorului

Etapa imprimării (format digital/ tipar)

Etapa difuzării și promovării

Scrierile în DOMENIUL PUBLIC

Identitatea Daniei Dan

Dania Dan – mai mult decât editor

În lumea cărților…

dintotdeauna…

În lumea scrierilor…

după ce am învățat să citesc și să scriu

În lumea editorială…

din timpul Facultății de Jurnalistică și a primului loc de muncă la Editura Dacia (1998)

Motive să citești

3 motive să citești… cartea Maica Dobrița

3 motive să citești cartea lui Dumitru Iclanzan – „Maica Dobrita: povestire din zbuciumul unei vieti”: 1. este o frumoasă poveste de dragoste; 2. autorul realizează un tablou literar al satului românesc de la începutul secolului XX; 3. sunt adunate aici obiceiuri și tradiții populare din zona Mureș.

Murakami ia la dans cititorul, nu personajele

Cine a citit proza fantastică a lui Mircea Eliade va regăsi atmosfera de lumi paralele și la Murakami. Citind pagină cu pagină, te transpui pas cu pas în universul autorului. Personajul principal al cărții Dans, Dans, Dans, scrisă de Haruki Murakami – un jurnalist care, la 34 de ani, renuntase la partea lui dintr-o afacere și divortase de …

Contact

Mai mult decât editor înseamnă că sunt și în proiectele și activitățile de la Negru pe alb (www.negrupealb.ro), ale Asociației Rosfera (www.rosfera.ro) și ale Librăriei CarteR (www.librariacarter.ro).